Förrätt
Sherrymarinerad skogssvampssallad
med körsbärstomater serverat på
bädd av bladspenat samt
honungsrostade valnötter.
Huvudrätt
Rosenkaféets havskattsbakelse på bädd
av zuccini och grön sparris.
Serveras med dilldoftande färskpotatis
och chablisås.
Efterrätt:
Blåbärspaj med husets vanliljsås.
|
Mormor – porten till att gott
När jag var liten tillbringade jag somrarna
vid ett blått, blankt och lent hav –
Östersjön. Där fick man vara barn och där
lärde jag mig att plocka kantareller, bereda
nyfångad aborre och göra hallonsaft av
hallonen vi plockat längs dikeskanterna.
Vintrarnas lov tillbringades mestadels
med mormor och morfar. Hos mormor
drack man elva-kaffe med sju sorters
kakor, bulle, mjuk kaka och gärna bakelse
eller tårta. Att mormor var från Småland
rådde således ingen tvivel.
Hos mormor fick jag lära mig att göra
riktig mat, dvs mat från grunden. Kvaliten
på råvaror var viktig redan då och tillagningsmetoden
tog tid. Kakrecepten innehöll
ständigt mått som kkp, dvs kaffekopp,
eller ”tag en hand vetedeg och en
hand smör”. All mat samt alla bakverk
som hamnade på mormors prydligt dukade
bord var vackert upplagda, fulländade i
sina former och pinfärskt!
När vi så startade vårt ”Mormors- kafé”
blev det naturligt att använda samma
kvalitet och mått. Svenska råvaror, örter,
blommor och ett ständigt inslag av ”genuint”
och gammaldags går som en ledstjärna
i våra menyer. Upplägget av mat har
blivit lika viktigt för oss som det var för
min mormor. Nu använder vi gärna svenska
frukter, blommor, örter eller ätliga blad.
Allt avnjuts i vår passande miljö, till och
med mormor skulle kunna dricka sitt elvakaffe
i vår berså och vara nöjd!
Rebecca E. Lyrdal
<<< tillbaka nästa >>>
|