Förrätt
Gulröd pumpasoppa
med saffranscremefraiche
och rostade gröna pumpafrön
Dinkelhjärtan
Skråmsta naturell
Varmrätt
Rödbetsbiffar med
vitgetost på en spegel
av svampsås med öar
av svart råris
Bonterra Chardonnay
Efterrätt
Stekta äpplen med
änglatäcke av äggvita
och fyllda med hackade
russin och nötter
Kung Markattas rättvisemärkta
och Kravodlade kaffe
|
Grön närproducerad höstmeny
Ekologisk- Krav- och Rättvisemärkt Meny
Filosofin bakom menyn och min dagliga verksamhet,
grundar sig på naturliga och rättvist producerade
produkter inom alla områden. Att vara rättvis
betyder att vi är justa mot arbetarna, så de inte
behöver utsättas för kemikalier som förekommer, när
det inte är ekologiskt producerat.
Våra förfäders mat var, av naturliga skäl, helt i
avsaknad av ett antal beteckningar som exempelvis
E 142, som är ett syntetiskt färgämne som i dag får användas
fritt. Färgämnet är bara ett utav många som är vanligt förekommande
i de produkter som marknadsförs. För de flesta konsumenter,
är de beteckningar på tillsatser som ofta förekommer, helt obegripliga.
Min meny saknar helt tillsatser med E-nummer för färgämnen
och konserveringsmedel. Likaså saknar min meny s k smakförstärkare,
som är vanligt förekommande i det som inte är ekologiskt.
Smakförstärkare misstänks medföra allergiska reaktioner i form
av röda utslag, svår huvudvärk m m.
En måltid är inte till för bara mättnad, utan även för njutning
för både gom och öga. Om naturen satt färg på maten, så gäller
det att bara komponera ihop färgerna till en måltid som ger
oss allt det som vi önskar.
Till en komplett måltid hör drycker som ”gifter sig” med maten
och då har jag valt Skråmsta Naturell, som är lokalt producerat och
Bonterra Chardonnay som kommer från Bonterra, Mendocino County, USA
och som har hela sin inriktning på ekologisk vinproduktion.
Smaklig måltid!
Britt-Louise Käll, innehavare av
Stadsträdgårdens Butik
<<< tillbaka nästa >>>
|